"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kategori: Uncategorized

Kedilerin gençlik hastalığı nedir

Kedilerin lösemi hastalığına sebep olan virüs feline leukemia virus olarak bilinmektedir. Virüslerin sebep olduğu bu hastalığın viral ailesi ise retrovirus adını verdiğimiz ailedir. Genellikle uzun süre boyunca direkt olarak temas veya yakından temas ile bulaşma gerçekleşmektedir. Lakin bu virus, çevrede kullanılan pek çok dezenfektan materyale karşı oldukça hassastır. Genellikle kediler bu hastalığa yavruyken yakalanırlar. Bu sebepten ötürü bu hastalığa gençlik hastalığı denmektedir. Kedi gençlik hastalığı genelde aşıları yapılmamış veya tamamlanmamış kedilerde görülmektedir. Virüsun çalışma prensibi ise vücudun çeşitli bölgelerinde tümörvari oluşumların görülmesine sebep olmasıdır. Eş zamanlı olarak virüs kemik iliğinden savunma sistemi hücrelerinin salgılanmasını baskılayarak bağışıklık sistemini çökertir. Bağışıklık sistemi…

Yorum Bırak

Hayvanlarda gebelik süresi ne kadardır?

Gebelik süresi Memeliler olarak tanımladığımız canlı grubu doğurdukları bebekleri emzirerek yetiştiren canlılardır. Yani bu gruba mensup canlılar gelişim evrelerinin büyük bir kısmını anne karnında geçirirler. Doğumla beraber yavrunun ne kadar gelişkin bir şekilde doğmuş olması ise yine ırksal olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bununla beraber gebelik süresi de değişmektedir. Bazı yavrular doğduktan hemen sonra tam olarak yürüme, koşma gibi faaliyetleri hemen yerine getiremediği gibi, bazı yavrular bunları içgüdüsel olarak öğrenmiş bir biçimde doğarlar. Bakıma ihtiyacı olan yavrular ise genel olarak bir süre anneye ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte anne sütü ile beslenirler. Kedi ve köpeklerde gebelik süresi ırk boyutuna göre değişmekle birlikte genel…

Yorum Bırak

Yasaklı ırklar hakkında önemli bilgilendirme

5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereğince hayvan sahiplerinin üzerine düşen bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Hayvanların sağlık durumları ile ilgilenmek, onların refahına uygun davranmak ve çevreye karşı olan tavırlarını kontrol altında tutmak gibi. Bahsi geçen kanun ile alakalı gelişen değişmelerin hususunda ülkemizde besleyebileceğiniz hayvan türleri sınırlandırıldı. Bazı köpek ırklarını üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmıştır. Yürürlüğe giren genelge ile 7332 sayılı Kanun gereğince, 14 Temmuz 2021 tarihi öncesinde sahiplenilmiş yasaklı ırkların, 14 Ocak 2022 tarihine kadar kısırlaştırılarak kayıt altına alınması kaydıyla sahiplerince bulundurulmasına imkân sağlanacaktır. Aşağıda yasaklanan ırklar sıralanmıştır:…

Yorum Bırak

İlginç Kedi Hareketleri ve Davranışları

Evlerimizde beslediğimiz kedilerimiz belki de evcil hayvanlarımız arasındaki en tuhaf karaktere sahip hayvanlardandır. Bu tuhaf davranışlar belki de kedileri bu kadar çok sevmemizde en önemli rolü oynayan unsurlardandır. Hemen hemen her hareketinde değişik manalar yatan kedilerin, bu davranışlarıyla bizlere ne ifade etmek istediğini anlamak ise oldukça mümkün. O halde, kediler bu hareketleri sergileyerek bizlere ne anlatmaya çalışıyor, gelin birlikte bakalım. Kuşlara Seslenmek Kedi dosta sahip birçok insan bu durumla karşılaşmıştır. Uzmanların görüşüne göre bu tarz kedi davranışı, dışarı çıkmayan herhangi bir avlanma hareketlerinde bulunamayan kedilerimizin bu davranışları sebebiyle hayal kırıklığı gibi durumlar sergilediği görüşünde fikir birliği sağladı. Yine bazı davranış…

Yorum Bırak