Aşılar nedir?
Daha önce de söylediğimiz gibi Veteriner Hekimliğinin asıl amacı hayvanların hastalanmasını önlemeye çalışmaktır. Hayvanların hastalanmasını önlemek için ise kullanılabilecek en önemli silah aşılama uygulamalarıdır. Köpeklerde standart aşı programı yaparken bazı protokollere uymak, köpeklerde normal aşı programına uymak, aşılama protokolünden başarılı sonuç almanın en kilit rolüdür.
Daha uzun bir ömür hastalıklardan korunmaktan geçer. Daha kaliteli ve sağlıklı ve bütün bunların yanında uzun bir ömür için köpeklerimizi aşılamak gerekmektedir. Aşı uygulanmış hayvanlarda ilgili aşının içerdiği hastalığa karşı bağışıklık gelişmiştir. Bu vesile ile hastalıkla karşılaşan köpekler o hastalığı hızlı bir şekilde atlatır veya hiç yakalanmazlar.

Köpeklerde hangi aşılar uygulanır?
Özellikle köpeklerde parvovirusun sebep olduğu kanlı ishal, distemper virüsun sebep olduğu gençlik hastalığı gibi hastalıklar oldukça ölümcü olabilirler. Bu sebepten ötürü bu ölümcül hastalıklara yakalanmamak için mutlaka aşılanmış olmaları gerekmektedir.
Bronşin aşısı öksürükle seyreden bir hastalıktan koruyan bir aşıdır. Üst ve alt solunum yolları hastalıkları hakkında aşılama yapılmasında fayda vardır.
Lyme aşısı ise insanlara da geçebilen lyme hastalığından koruyan önemli bir aşıdır. İnsanlara hayvanlardan geçebilen yani zoonoz olan bu hastalığa karşı korunma yöntemi yine aşılamaktan geçmektedir.

Parazit ilaç mıdır aşı mı?
İç ve dış parazit ilaçlamaları ise kullanılan ilacın markasına göre değişkenlik göstermek suretiyle ayda bir veya 90 günde 1 yapılması önerilmektedir. İlk defa iç parazit ilacı ile ilaçlanacak köpekler 15 gün ara ile en az 3 defa iç parazit ilaçlaması yapılması gerekmektedir.
Köpeklerde aşı protokolüne katılan aşılar arasında köpek corona virüs aşısı da bulunmaktadır. Bu aşının uygulanması için Avrupa Veteriner Hekimler Örgütünün açıklaması bulunmaktadır. Bu açıklamaya göre bu aşı standart yapılması gereken aşılar listesinden çıkartılmalıdır. Gereksiz aşılar statüsüne getirilmiştir.
Bu yüzden kliniğimizde corona virüs aşısı köpeklere uygulanmamaktadır. Bunun sebebi bu aşının artık gereksiz aşılar statüsüne alınıp uygulanmasının terkedilmesinin önerilmesidir. 1 yaşından küçük köpekleri etkileyen bu virüs yetişkin köpeklerde klinik sorun ortaya çıkartmamaktadır.
Petmundo veteriner kliniğinde aşı takibine başlanmış hastaların aşı zamanları geldiğinde cep telefonunuza hem sms olarak hem de indirmiş olacağınız cep telefonu uygulamamızdan gelecek bildirim ile haberdar olabilir, kolaylıkla aşı takibini yaptırabilirsiniz.

Petmundo Veteriner Kliniği bünyesinde kedi ve köpeklerde standart aşı programı için aşı uygulamaları yapıldığı gibi VacciCheck ismini verdiğimiz testler aracılığı ile kedi ve köpeklerin karma aşılarına karşı bağışıklık geliştirip geliştirmediğini de rahatlıkla öğrenebilmekteyiz.
Köpeklerde aşılama protokolü başlamadan önce mutlaka iç ve dış parazit ilaçlamalarının doğru bir şekilde yapıldığından emin olmamız gerekmektedir.
Gelin hep birlikte köpeklerde standart aşı programını inceleyelim;
Köpeklerde Standart Aşı Programı:
- Hafta – 1. 15 Günlük İç Parazit Uygulaması + 30 Günlük Dış Parazit Uygulaması
- Hafta – Köpek Karma Aşısı 1. Doz
- Hafta – 2. 15 Günlük İç Parazit Uygulaması + Bronşin Aşısı 1. Doz
- Hafta – Lyme Aşısı 1. Doz
- Hafta – 3. 15 Günlük İç Parazit Uygulaması + 30 Günlük Dış Parazit Uygulaması + Köpek Karma Aşısı 2. Doz
- Hafta – Bronşin Aşısı 2. Doz
- Hafta – Lyme Aşısı 2. Doz
- Hafta – Köpek Karma Aşısı 3. Doz
- Hafta – Kuduz Aşısı Tek Doz + 30 Günlük Dış Parazit Uygulaması
- Hafta – Aşı yapılmıyor
- Hafta – Köpek Karma Aşısı 4. Doz
Yukarıda yazan protokole baktığımızda bazı aşılardan 2 doz, bazı aşılardan 4 doz ve bazılarından ise sadece tek doz uygulama yapılmaktadır. Bu aşıların sırası yukarıda yazdığım gibi olmak zorunda değildir. Bazı veteriner kliniklerinde yukarıda yazan protokol dışında başka protokoller de takip edilmektedir. Avrupa veteriner hekimler örgütü ise bu aşılama programının ideal olduğunu söylemiştir.
Yukarıda adı geçen aşı protokolü yalnızca ilk defa aşı programına dahil olacak köpeklerde standart aşı programı için geçerlidir. Karma, Bronşin ve Lyme gibi aşılarda yapılan tekrarlı uygulamalar her sene tek sefer olmak üzere yapılır. Karma aşı 3 yıl geçerliliği olan bir aşı olduğu için 2. yıl tekrarı yapılırken bağışıklık testinin yapılması gereksiz aşı yapmanın önüne geçebilir.
Beylikdüzü acil açık veteriner kliniği olarak hizmet vermeye devam eden kliniğimizde kedi ve köpeklerinizin iç dış parazit, karma aşı, bronşin aşısı, lyme aşısı ve kuduz aşısı gibi ihtiyaçlarınıza 7/24 çözümler sunuyoruz. Kedi ve köpeklerinizin aşı protokollerini cep telefonu uygulamanızdan takip edebileceğiniz gibi, cep telefonunuza gelecek olan kısa mesajlar ile de öğrenebilir ve yaptırabilirsiniz.