"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kategori: Köpekler

Kedi ve Köpeklerde Pire Bölüm – 1

Tüm canlılar gibi kedi ve köpeklerde de pire enfestasonu gibi pirelenme, kenelenme ve bitlenme durumları görülebilmektedir. Bütün kedi ve köpekler için üzerlerinde yaşayabilen 2000den fazla pire türü bulunmaktadır. Lakin ülkemizde 2000 e yakın olan bu türlerden sadece 5-6 adeti bulunmakta ve etkilemektedir. Bu makalemizde sizlerle önemli olan pire türlerinden bahsederek onları tanımanızı sağlayacağız. Ardından ise onlardan korunmak için yapabileceklerinizden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz! Önemli Pire Türleri Ctenocephalides felis: Dünya üzerindeki kedi ve köpeklerde görülen en yaygın pire türünün adı Ctenocephalides felis’dir. Genel olarak kedilere özgü olarak bilinse de köpeklerde de yaygın bir şekilde görülmesi ile bilinmektedir. Neredeyse bütün kedi ve…

Yorum Bırak

Köpeklerde Standart Aşı Programı 1

Aşılar nedir? Daha önce de söylediğimiz gibi Veteriner Hekimliğinin asıl amacı hayvanların hastalanmasını önlemeye çalışmaktır. Hayvanların hastalanmasını önlemek için ise kullanılabilecek en önemli silah aşılama uygulamalarıdır. Köpeklerde standart aşı programı yaparken bazı protokollere uymak, köpeklerde normal aşı programına uymak, aşılama protokolünden başarılı sonuç almanın en kilit rolüdür. Daha uzun bir ömür hastalıklardan korunmaktan geçer. Daha kaliteli ve sağlıklı ve bütün bunların yanında uzun bir ömür için köpeklerimizi aşılamak gerekmektedir. Aşı uygulanmış hayvanlarda ilgili aşının içerdiği hastalığa karşı bağışıklık gelişmiştir. Bu vesile ile hastalıkla karşılaşan köpekler o hastalığı hızlı bir şekilde atlatır veya hiç yakalanmazlar. Köpeklerde hangi aşılar uygulanır? Özellikle köpeklerde…

Yorum Bırak

Köpeklerde Pyometra’nın Klinik Belirtileri 1

  Rahim iltihabı olarak da bilinen pyometra dişi köpeklerde üreme sisteminde görülen önemli hastalıklardandır. Pyometra olgularında uterus lümeninde irin birikmesiyle akut veya kronik bir enfeksiyon tablosu meydana gelir. Enfeksiyonun şiddeti irin oluşturan enfeksiyon etkeni, hayvanın bağışıklık sistemi, hormonların uterusu etkilemesi gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Hayvanın yaşı da hastalığa predispoze kılan etkenlerden birisidir. Pyometra her yaştaki köpeklerde görülebilir fakat daha çok hiç yavru doğurmamış ve gediatrik hayvanlarda görülmektedir. Klinik bulgular karşımıza hayvanın kızgınlık bitiminden sonra gelen 5-10 günlük zaman aralığında çıkar. Pyometra’ya birçok farklı hastalık etkeni sebep olabilmektedir. Bunlardan uterus içeriğinden  en çok izole edilenleri; E.coli, Klebsiella spp. , Pasteurella,…

Yorum Bırak

Küçük Köpek Irkları (Minyatür Köpek Irkları)

Küçük köpek ırkları Köpeklerin ırklarına göre boyutları farklılıklar göstermektedir. Bu sebeple köpekleri küçük, orta ve büyük boy köpek ırkları olarak sınıflandırılır. Makalemizde saydığımız köpek ırklarının vücut ağırlıkları 1-6 kg arasında değişir. Küçük ırk bir köpek sahibi olmak isteyenler yazımızda anlatılan ırklarından hangisinin kendilerine uygun olduğunu görerek seçim yapabilirler, yine de daha ayrıntılı bilgi almak ve köpek sahiplenmekle ilgili aklınıza takılan soruları Beylikdüzü Veteriner Kliniği’ne gelerek veteriner hekimlerimize danışabilirsiniz. Affenpinscher: Oyuncu, oldukça inatçı ve meraklı bir ırktır. Boyları 24-30 cm, ortalama ağırlıkları 3-6 kg’dır. Yaşam süreleri 12-14 yıl arasında değişir. Avustralya Terrier: Oldukça zeki ve sevimli bir ırktır. Boyları 22-28 cm,…

Yorum Bırak