İnsanlarda olduğu gibi köpekler ve kediler de kan testleri oldukça önemlidir. Köpek ve kedilerin sağlığının değerlendirilmesi, ölçülmesi hastalıkların teşhis edilmesi ve hastalıkların şiddetlerinin ortaya çıkmasında kan testleri oldukça fazla önem taşımakta ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kan testleri aslında birçok konuyu kapsamaktadır. Konu olarak kan testinin ilk akılda uyandırdığı kan sayımı anlamına gelen hemogram konusu, kısaca bu testlerin değerlendirilmesinden bahsedilecektir.

Petmundo veteriner kliniğinde 7/24 hemogram tahlili yapılabilmektedir. Nöbetçi veteriner beylikdüzü kliniğimizde her zaman hizmetinizdeyiz.
Hemogram (Tam Kan Sayımı)
Hemogramda ( kan sayımı ) kandaki ana hücreler olan akyuvar ve alyuvarların sayısı ve tipleri belirlenir . Alyuvar sayısı,
trombosit sayısı , akyuvar sayısı , farklı akyuvar tiplerinin yüzde olarak dağılımı, hemoglobin miktarı hematokrit değeri, ortalama eritrosit hemoglobini ortalama , eritrosit hacmi, ortalama trombosit hacmi başlıca bakılan değerler arasında sayılabilir.
Köpeklerde ve kedilerde hemogram sonuçlarına bakılarak genel olarak; enfeksiyon olup olmadığına, pıhtılaşma, anemi durumuna, bozukluğu olup olmadığına ve bağışıklık sisteminin tablosuna bakılır. Tabi ki de sadece hemogram (kan değerlerine) bakarak net bir teşhis koymak her zaman mümkün değil. Kan testinin (hemogram) sonuçları, klinik belirtiler ve diğer yardımcı teşhis yöntemleri (röntgen, ultrason vb.) birlikte değerlendirilerek bir sonuca varılır.
Hemotokrit (HCT):
Değerin kandaki alyuvarların (kırmızı kan hücreleri) tüm kana yüzde olarak oranıdır. Beklenilenden düşük olması anemi, beslenme yetersizliği ve paraziter sorunlar ile alakalı olabilir. Yüksek olması ise bazı hastalıkların kronik evrelerinde, aşırı sıvı kaybında (dehidrasyon) , şok durumunda, karaciğer hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde gözlemlenir.
Hemoglobin (HGB):
Alyuvarlar içerisinde bulunan hemoglobin oldukça önemli bir parametredir. Oksijenin ve karbondioksitin taşınması için görev yapan ve demir içeren önemli bir proteindir. Eğer kan tahlili sonucunda düşük çıkarsa kanama, anemi gibi hastalıklardan şüphelenmek gerekir. Fazla çıkması durumunda ise b vitamini eksikliği veya kırmızı kan hücrelerindeki artışa dikkat etmek gerekmektedir.
Alyuvar Sayısı (RBC):
Kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısını gösteren değere RBC denmektedir. Asıl görevi oksijen taşıyan hücrelerin sayısını söylemektir. Bildiğiniz gibi bu değerde düşme görüldüğünde anemiden söz edilir. Fazla çıkar ise böbrek hastalıklarını düşünmek faydalıdır.
Akyuvar Sayısı (WBC):
Hayvanların ve insanların kan tahlillerinde en çok dikkat edilen değer WBC’dir. WBC, beyaz kan hücreleri yani akyuvarlar olarak bilinmektedir. Vücudun savunma sistemi hücrelerinin sayısını detaylı bir şekilde göstermektedir. Arttığında bakteriyel, azaldığında ise viral hastalıklardan şüphe duymak doğrudur. Bazen zehirlenme ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak da WBC sayısı düşebilmektedir.
Trombosit Sayısı (PLT):
Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin dışında kanın şekilli elemanlarından bir tanesi de trombositlerdir. PLT olarak öğreneceğimiz trombositler kanın pıhtılaşma faktörlerinden olan Trombositlerin değerini görebilirsiniz. PLT yükselmesi kanın pıhtılaşması ile ilgili görev almaktadırlar.
[…] hastalanmasını önlemek için ise kullanılabilecek en önemli silah aşılama uygulamalarıdır. Köpeklerde standart aşı programı yaparken bazı protokollere uymak, köpeklerde normal aşı programına uymak, aşılama […]
[…] Özellikle soğan tüketimi sık sık ancak az miktarda dahi olsa anemi yani Kedilerde kansızlığın gelişmesine sebep […]