"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kedilerin gençlik hastalığı nedir

Last updated on Kasım 17, 2022

Kedilerin lösemi hastalığına sebep olan virüs feline leukemia virus olarak bilinmektedir. Virüslerin sebep olduğu bu hastalığın viral ailesi ise retrovirus adını verdiğimiz ailedir. Genellikle uzun süre boyunca direkt olarak temas veya yakından temas ile bulaşma gerçekleşmektedir. Lakin bu virus, çevrede kullanılan pek çok dezenfektan materyale karşı oldukça hassastır.


Genellikle kediler bu hastalığa yavruyken yakalanırlar. Bu sebepten ötürü bu hastalığa gençlik hastalığı denmektedir. Kedi gençlik hastalığı genelde aşıları yapılmamış veya tamamlanmamış kedilerde görülmektedir. Virüsun çalışma prensibi ise vücudun çeşitli bölgelerinde tümörvari oluşumların görülmesine sebep olmasıdır. Eş zamanlı olarak virüs kemik iliğinden savunma sistemi hücrelerinin salgılanmasını baskılayarak bağışıklık sistemini çökertir. Bağışıklık sistemi çökmüş olan bir hayvan tüm hastalıklara karşı savunmasızdır. Eğer hali hazırda sistemi zayıf olan hastalarda ölüm malesef kaçınılmazdır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kediler bu hastalığı akut bir şekilde atlatırlar.

Feline Leukemia Virus Hastalığının Belirtileri

Kedilerin gençlik hastalığının belirtileri aşırı kansızlık, idrar tutamama, üreme faaliyetlerinde gerçekleşen bozukluklar, çene altı lenf yumrularında şişme ve immun sistem çökmesi bulunmaktadır.


Korunma Yolları

Hastalıktan korunmanın en önemli yolu ise aşılamaktır. Aşılanmamış hayvanlar 45 günlük olana kadar annelerinden emdikleri süt sayesinde aldıkları bağışıklık sistem hücreleriyle kedi gençlik hastalığına karşı korunmaktadır.

Petmundo Veteriner Kliniğinde kedi gençlik hastalığı teşhis ve tedavisi başarı ile sürdürülmektedir. Bu hastalık ile ilgili detaylı muayene ve tedavi için 0212 699 23 23 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir